Je tuin herfstproof maken hoeft niet in een keer. Dat kan heel goed op het gemak in etappes. Je begint ermee als de zomerbloeiers over hun top zijn, zo begin september. Met het weghalen van de uitgebloeide planten komen vanzelf de chrysanten, asters en het lieflijke herfststijlloos tevoorschijn. Gevallen bladeren kan je in de herfst in eerste instantie laten liggen. Zolang je het grasveld en terras schoonhoudt is het wel voldoende.
Ontspannende kleine herfstklusjes
Nazomerklusjes zijn eigenlijk hele ontspannende tuinkarweitjes. Ze zijn niet zwaar, je ziet direct resultaat en met wat handige spullen voor in de tuin zo gepiept. Mok koffie met een zonnetje erbij en je hebt zelfs een hele leuke dag.
– Breng te ver uitgegroeide planten weer tot normale proporties door ze weg te steken of te scheuren
– Snoei de langste takken van heesters en rozen weg
– Haal algen en een teveel aan plantengroei uit de vijver
– De herfst is ook de tijd om je voorjaarsbollen te planten
– Werk nog een keer het gazon bij door onkruid te verwijderen en kale plekken opnieuw in te zaaien
– Plant hier en daar wat eenjarige winterbloeiers zoals viooltjes
– Hou je van groente kan je nu net nog spinazie of veldsla zaaien
– Decoreer je terras en leuke hoekjes met decoratieve takkenbossen, pompoenen en Turkse mutsen
Haal de zomeraccessoires naar binnen
Uitgebloeide hangmanden, gipsen beeldjes en tuinmeubelen haal je in de winter het best naar binnen. Over tuinmeubelen kan je een hoes trekken en als je een terrasoverkapping hebt is het helemaal mooi, dan kunnen ze daar blijven staan. Uit de wind en met een terrasverwarmertje erbij kan je als het wat frisser is ook nog lekker buiten zitten. Weet je niet waar je met al je tuingereedschap en accessoires naartoe moet maar heb je ze wel graag op de pak? Denk dan eens aan een kunststof tuinkast of opbergbox. Al je handige spullen voor in de tuin heb je dan altijd onder handbereik.