Er is niets zo vervelend als teveel vocht in huis. Allereerst is het zeer slecht voor je gezondheid wanneer je in een ruimte leeft met schimmels en vocht. Maar ook je kozijnen en muren gaan vaak snel achteruit of vertonen lelijke gele vlekken of kringen. Geen fraai gezicht natuurlijk en het vraagt ook weer tijd en geld om alles op te knappen. Belangrijk is dus om snel in actie te komen bij vochtproblemen. We geven je even een overzicht van de meest voorkomende vochtproblemen en hoe je ze kunt ontdekken èn oplossen.
Hoe herken je een vochtprobleem?
De eerste stap is natuurlijk het herkennen van een vochtprobleem. Wanneer het water langs de muren sijpelt dan is dit natuurlijk overduidelijk. Maar het kan ook sluimerend en minder opvallend zijn. En ook dan heeft het natuurlijk een negatieve invloed op je gezondheid en op de constructie van je huis. Het is dus belangrijk om een vochtprobleem tijdig te herkennen. Dit zijn de belangrijkste indicatoren:
- Schimmel op kitranden in de badkamer of bij kozijnen
- De badkamer blijft lang nat
- De was in huis droogt langzaam
- Je hebt regelmatig ongedierte zoals zilvervisjes
- Een natte, muffe geur en schimmelplekken in huis
- Vocht op de ramen
- Behang of stucwerk dat loslaat
Teveel vocht in huis & ventilatie
Na het lezen van onze indicatoren, heb je misschien het vermoeden van een vochtprobleem in huis. En maar al te vaak wordt dit veroorzaakt door onvoldoende ventilatie in huis. Bij een vochtige badkamer doet een goede ventilator wonderen. Simpelweg de deur open zetten na gebruik, helpt natuurlijk ook. Een goed ventilatiesysteem in huis is daarnaast altijd belangrijk in ons vochtige klimaat. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook modellen te koop die weinig tot geen geluid maken.
Een lekkage: oorzaken en oplossingen
Een lekkage herken je meestal direct aan de vochtplekken, kringen of water dat naar binnen sijpelt. Op de gevel van je huis zie je in dit geval vaak donkere plekken verschijnen. Bij een lekkage heeft overschilderen of nieuw stucwerk plaatsen geen zin. Belangrijk is om de oorzaak te vinden en dit te repareren. Is je dak niet of slecht geïsoleerd, dan kan isolatie soms een oplossing zijn. Naast isolatie kun je ook kiezen voor hydrofoberen. Daarbij worden de muren voorzien van een waterafstotende laag die wel luchtdoorlatend is. Ook kun je de gevel aan de buitenzijde laten impregneren. Dit is vaak een goede oplossing bij oudere woningen. Een oude gevel wordt poreus en laat makkelijker vocht door. Kijk voor meer slimme tips over vochtbestijding ook even op deze site: https://www.vochtbestrijdingsnel.be/.
Vocht in de kruipruimte
Ook hebben we in Nederland regelmatig vocht in de kruipruimte. Is het luik naar je kruipruimte vochtig? Dan heb je vrijwel zeker vochtproblemen. Dit trekt op door de muren en in de vloer. Dit kun je oplossen door de kruipruimte te isoleren met piepschuimkorrels, door spouwmuurisolatie te plaatsen of een elastische waterwerende coating te plaatsen aan de buitenzijde. Dit kan eventueel ook worden ingebracht in het metselwerk.
Terugkerende vochtproblemen
Bij oudere huizen zie je vaak terugkerende vochtproblemen. Dit komt omdat de staat van deze huizen slechter is en omdat ze ouder zijn. Maar ook omdat deze huizen vaak slecht geïsoleerd zijn. Wanneer je dubbel glas plaatst, spouwmuurisolatie, je kruipruimte en vloeren isoleert en ook je dak voorziet van goede isolatie en een dampscherm dan zijn alle vochtproblemen meestal verleden tijd. Wil je liever een goedkopere oplossing, dan kan een pot klimaatverf de problemen een tijdje verminderen.