Het onderhoudsvriendelijke grind kan overal in uw tuin worden gebruikt. Bijvoorbeeld als grindpad van stoep naar uw voordeur, als oprijlaan naar uw garage of als een smal sierpaadje kriskras door uw tuin. Zodra u een prachtig grindpad heeft aangelegd of heeft laten aanleggen, kan onkruid een onwelkome gast voor u worden. Aan wekelijks onkruid wieden heeft echt geen behoefte. U heeft uw tijd beter te besteden. Zorg er daarom voor dat dit onkruid geen kans krijgt om door het grind naar boven te komen. Dat kan door middel van het leggen van vliesdoek onder het grindpad. Dit geotextiel vliesdoek is een goed en sterk alternatief voor worteldoek. Wat zijn de verschillen?
GRIND IS IN VELE KLEUREN EN AFMETINGEN FANTASTISCH
En dat wilt u natuurlijk graag zo houden. Niet dat het snel wordt overwoekerd en groen wordt doordat onkruid er doorheen kan groeien. Ook wilt u niet dat de grond waarop het grind is gelegd, meestal zand, zich vermengt met het pas gelegde grind. Het is nu juist zo een mooi plaatje! U heeft er mooie foto’s van gemaakt en ze met veel plezier en trots naar uw kinderen en kleinkinderen gestuurd. U wilt dat het lang zo blijft, net zoals op de foto’s. Precies die kleuren en precies die mooie vorm. Zonder vervelend onkruid ertussen. Geotextiel in de vorm van worteldoek of vliesdoek is dan de oplossing. Vliesdoek laat het makkelijkst water door. Juist in deze tijd van klimaatverandering goed om te weten. Eén tropische regenbui en uw grindpad met een verkeerde harde ondergrond staat in een mum van tijd helemaal blank. Met vliesdoek eronder loopt het water snel de grond in. Vliesdoek is een non woven, niet geweven, doek. Dit vliesdoek, wat op vilt lijkt, laat water gemakkelijk door en wordt net als worteldoek gebruikt.
TIPS BIJ HET LEGGEN VAN VLIESDOEK
Zorg ervoor dat de ondergrond, de plek waar u het grindpad wil gaan maken, egaal en recht is voor het beste resultaat. Span het vliesdoek strak over het oppervlak. Als het een groot oppervlak is dan is de rol vliesdoek eenvoudig uit te rollen. Handig wanneer u zoveel mogelijk uit één stuk probeert te leggen. Wanneer u toch bijvoorbeeld bochten in het pad wilt, dan is het verstandig ervoor te zorgen dat de stukken vliesdoek elkaar overlappen. Houdt u in dat geval minimaal vijf 5 cm aan om tegen te gaan dat het onkruid zich naar boven werkt. Om het vliesdoek vast te zetten aan de zijkanten van het pad kunt u sleuven van 20 tot 30 cm maken en daar het doek instoppen. Dan de grond weer goed aandrukken tegen het doek. Ook kunt u het vliesdoek door laten lopen onder de afscheidingen door van het grindpad en vastzetten met grondpennen.
VOORDELEN VLIESDOEK:
- Grote waterdoorlaatbaarheid
- Sterk en goed alternatief voor worteldoek
- Betere waterdoorlaatbaarheid dan geweven worteldoek
- Te gebruiken als stabilisatiedoek
- Geschikt voor gebruik onder grind, kiezels, houtsnippers, vlonders, houten tegels, etc.
- Uitermate geschikt als filterdoek, drainage- of scheidingsmateriaal
- Geen onkruid meer
Dit artikel is geschreven door Buma Handel.