Verlichting speelt een zeer belangrijke rol in onze woningen. Lampen kunnen een interieur maken of breken. Nog steeds worden lampen enkel gezien uit praktisch oogpunt. Dit is natuurlijk wel logisch, aangezien we zonder lampen natuurlijk niks zouden zien in het donker. Toch worden lampen daar zeker niet alleen voor gebruikt. Verlichting bepaalt voor een groot gedeelte de stijl en sfeer in een woning. Het is dan ook belangrijk om de design lampen zo zorgvuldig mogelijk uit te kiezen. Maar waar let je eigenlijk op bij de aanschaf van nieuwe lampen?
Stel een lichtplan op
Welke rol moet de verlichting in jouw woning vervullen? Het is belangrijk om jezelf deze vraag continu te blijven stellen. Over het algemeen kunnen we de verschillende soorten verlichting onderverdelen in vier groepen:
- Basisverlichting: dit is de verlichting die ervoor zorgt dat er algemeen licht is. Meestal worden hier meerdere lampen voor gebruikt. Deze worden vooral vanuit praktisch oogpunt aangeschaft en verschaffen ons voldoende licht om een weg door huis te banen als het donker is. Bij basisverlichting is het slim om te kijken naar lampen die gedimd kunnen worden, zo bepaal je zelf hoeveel licht je op dat moment nodig hebt.
- Accentverlichting: deze verlichting is misschien iets minder bekend, maar wel zeer doeltreffend. Met accentverlichting kan je een boekenkast, dressoir of vitrinekast letterlijk in de schijnwerper zetten. Dit gebeurt vaak met een wandlamp of spot. Probeer dit echter niet te overdrijven. Door enorm veel accentverlichting in huis te plaatsen, zal je merken dat dit minder effect heeft op het uiteindelijke resultaat.
- Sfeerverlichting: de naam zegt eigenlijk al genoeg. Deze verlichting zorgt voor meer sfeer en warmte in huis. Sfeerverlichting is meestal warm van kleur en wordt op meerdere hoogtes toegepast voor het beste resultaat. Denk bijvoorbeeld aan vloerlampen, tafellampen of design hanglampen.
- Decoratieve verlichting: hierbij bedoelen we lampen die niet gemaakt zijn om een kamer te verlichten en enkel een decoratieve rol in huis spelen. De lightbox is hier een goed voorbeeld van, maar ook kerstlampjes of sierlampen worden tot decoratieve verlichting gerekend.
Alvorens je lampen gaat kopen, is het belangrijk om voor elke groep een specifieke lamp uit te kiezen. Maak vervolgens een plattegrond van je woning en teken hier de meubels en accessoires op in. Nu kun je gemakkelijk bepalen welke verlichting waar moet hangen. Door middel van dit lichtplan is het een stuk gemakkelijker om jouw woning te voorzien van de nodige verlichting.
Hoe kies je de juiste lichtbron?
Het kiezen van een armatuur is vaak gemakkelijker dan de keuze voor de lichtbron zelf. Tegenwoordig zien we steeds meer duurzame lichtbronnen. De populariteit voor de gloeilamp is inmiddels bijna geheel overgenomen door duurzame lichtbronnen. Hierbij kiezen de meeste mensen voor ledverlichting. Ledverlichting staat bekend om een warme uitstraling en een lange levensduur. Kwalitatieve ledverlichting geven een specifieke roodtint af aan het interieur. Hiermee geef je je woning een ware sfeerboost.
Ben je op zoek naar een lichtbron die gemakkelijk te dimmen is? Dan gaat onze voorkeur uit naar een gloei- of hallogeenlamp. Bij ledlicht zie je dat de kleur altijd gelijk blijft, ook als deze gedimd wordt. Bij een gloei- of hallogeenlamp wordt de kleur juist warmer en sterker, hierdoor ontstaat er meer sfeer in huis.