Je hebt een mooie hanglamp gezien die uitstekend bij je interieur past. Als je deze lamp aanschaft komt het volgende probleem: het ophangen. Voor de één een eenvoudig klusje, voor de ander een lastige klus. Hoe mooi de lamp ook is, de bevestiging van een hanglamp is uitermate belangrijk. Als een lamp niet goed is opgehangen, is er een risico dat deze van het plafond valt of dat er problemen ontstaan met de elektriciteit. Verlichting ophangen is op zich wel een klus dat iedereen kan uitvoeren. Je moet alleen goed weten waar je mee bezig bent omdat je met elektriciteit werkt. Bereid je daarom goed voor als je verlichting gaat ophangen, zodat er niets fout kan gaan.
Het plafond
Je kunt een prachtige lamp van zware kwaliteit aanschaffen, maar als het plafond niet geschikt is, dan heb je hier niets aan. Of in ieder geval zul je wat extra werkzaamheden moeten doen om de lamp toch aan het plafond te kunnen bevestigen. Je zult dus goed moeten weten welk soort plafond je hebt en of deze geschikt is om een zware lamp aan op te hangen. Een gipsplafond is bijvoorbeeld niet geschikt om direct een zware lamp aan op te hangen. Je zult dan toch minimaal een bevestigingsbeugel moeten monteren, waaraan de lamp komt te hangen. Dit voorkomt dat de lamp naar beneden komt. Heb je een betonnen plafond, dan is een zware lamp geen enkel probleem. Je kunt de lamp rechtstreeks aan het plafond bevestigen. Let er dan wel op dat de boorgaten niet te groot zijn en gebruik ook de juiste plug. Kijk ook uit met het rechtstreeks boren in het plafond, dat je geen stroomkabels raakt.
De centraaldoos
Alle elektriciteitskabels van de schakelaars en wandcontactdozen lopen door de muur naar het plafond. Uiteindelijk komen al deze kabels samen op een eindpunt in het plafond via een zogenaamde centraaldoos. Deze centraaldoos bevindt zich op de plek van het stroompunt waar de lamp komt te hangen. Normaliter is de centraaldoos goed aan het plafond gemonteerd en kan de lamp aan de centraaldoos worden gemonteerd door middel van een bevestigingsbeugel. Als je een betonnen plafond hebt, heb je de keuze om de lamp aan de bevestigingsbeugel te hangen of aan het plafond zelf.
De elektriciteitskabels
Er kunnen verschillende elektriciteitskabels uit de centraaldoos komen. Dit zijn minimaal twee, maar soms ook drie of vier kabels. De belangrijkste twee kabels zijn de blauwe nuldraad en de zwarte schakeldraad. Er kan ook een bruine fasedraad en een gele of groene aardedraad aanwezig zijn. Om de elektriciteitskabels met de kabels in de lamp te verbinden, gebruik je een kroonsteentje.
Hoe de verlichting ophangen?
Voordat je begint met verlichting ophangen, schakel je de stroom uit. Controleer eventueel met een spanningszoeker of er nog stroom op de draden staat. Vervolgens bevestig je de bevestigingsbeugel. Deze kan direct aan het plafond worden geschroefd, maar ook aan de centraaldoos. Dit is afhankelijk van het soort plafond. Strip de blauwe en zwarte draad aan een het kroonsteentje. Als je lamp geaard is en er is een aardedraad, bevestig je deze ook aan het kroonsteentje. Aan de andere kant van het kroonsteentje bevestig je nu de draden van de lamp en hang je de armatuur aan de bevestigingsbeugel. Draai nu de lamp in de fitting en test of deze werkt. Je hebt nu je eigen verlichting opgehangen.
Bron: Deurenweb.nl