Ben je toevallig net verhuisd? Dan heb je als het goed is een behoorlijke stressvolle tijd gehad! Had je je goed voorbereid op de verhuizing of had je het misschien wel te druk en overviel het je alsnog allemaal? Of heb je misschien het een en ander uitbesteed aan een verhuisfirma om de druk wat te verlichten?
Een verhuis is niet zo maar iets maar god zij dank heb je het nu achter de rug. Dat wil zeggen: een groot deel. Want helemaal ben je er nog niet! Dikke kans dat je bijvoorbeeld nog je huis moet gaan inrichten. Misschien heb je hier en daar al wat van je oude meubilair neergezet, maar waarschijnlijk moeten er nog veel kamers worden ingericht.
Nieuw interieur
Een nieuw huis betekent hoogstwaarschijnlijk een nieuwe stijl. We realiseren ons dat verhuizen erg duur is en misschien voel je er op dit moment weinig voor om met geld te smijten, maar het kan een goed idee zijn om met een interieuradviseur of –architect te praten. Dat zijn wel mensen die er erg veel kijk op hebben en die hoogstwaarschijnlijk het beste resultaat weten te behalen. Mocht je portemonnee dit toelaten, dan kun je het inschakelen van zo’n adviseur zeker overwegen.
Tip: ook wanneer je met zo iemand in zee gaat, is het goed om ook zelf op de hoogte te zijn van interieurideeën, concepten en trends. Zodoende kun je goed sparren en soms – waar nodig – ook wat tegengas geven. Ook in de prijsonderhandeling is dit voordelig. Het internet staat vol met woonblogs, die op hun beurt weer vol staan met allerhande tips over het interieur en aanverwante zaken.
Algemene stijl
Bij het kiezen van een nieuw interieur is de algehele stijl belangrijk. Verdiep je daar dus goed in. Een handige vuistregel – maar zeker niet noodzakelijk – is dat je in bepaalde mate de stijl van het huis aanhoudt. In een deftig herenhuis is parket en kroonluchters bijvoorbeeld mooi, terwijl in een onder moderne architectuur gebouwde stadsvilla uit 2005 Louis XV-meubels vaak volledig misplaatst staan. Wist je trouwens dat het concept ‘kitsch’ hier nauw mee in verband staat? Het schijnt zo te zijn dat iets als kitsch aanvoelt wanneer de stijl van het huis en van het meubilair niet in overeenkomst is. Zo voelt een klassiek ingericht 17 eeuws adellijk huis niet snel als kitsch, terwijl dezelfde inrichting in een eenlaagse jaren 80-bungalow juist zeer kitscherig overkomt!
De beste tip voor de inrichting – en is dat niet met alles? – is misschien nog wel: denk er goed over na, neem er je tijd voor en bereid het dus goed voor. Wel of geen binnenhuisarchitect in de arm nemen: voor beide valt wat te zeggen. Als je maar die geïnformeerde keuze maakt!