Heb je een volwaardige zolder als bovenste verdieping van jouw woning? Dan kun je hier na verloop van tijd één of meerdere extra kamers realiseren. Veel Nederlanders gebruiken hun zolder bijvoorbeeld voor een werkkamer of een extra slaapkamer. Aangezien je je hier direct onder het dak bevindt, wil je natuurlijk niet te maken krijgen met een lekkage. Indien je een extra kamer hebt gerealiseerd op zolder staan hier namelijk allerlei waardevolle spullen. Maar hoe kun je een daklekkage op zolder eigenlijk voorkomen? In de onderstaande tekst geeft Dakdekker aan Huis jou een aantal tips.
Verwijder mos en aanslag
Mos en aanslag kan het wegstromen van water van jouw dak bemoeilijken. Indien het water niet weg kan, zoekt het een andere uitweg. De kans bestaat dat het door jouw dakplaten dringt en zo op zolder terechtkomt. Om dit te voorkomen dien je jouw dakpannen geregeld vrij te maken van mos en aanslag. Dit kun je doen met een hogedrukspuit. Makkelijk is dit echter niet, want je moet op hoogte werken. Zorg er te allen tijde voor dat je veilig te werk gaat wanneer je dit zelf doet.
Vervang kapotte en missende dakpannen direct
Is één van de dakpannen op jouw woning gebarsten? Of mist er een dakpan als gevolg van de harde wind van de afgelopen dagen? Vervang een dakpan dan altijd direct. Doe je dit niet? Kijk dan niet raar op wanneer je te maken krijgt met een daklekkage op zolder. Jouw dakconstructie wordt namelijk niet goed meer beschermd bij een kapotte of missende dakpan. Kom daarom direct in actie bij schade aan de dakbedekking van jouw hellende dak.
Laat onderhoud uitvoeren
Om een daklekkage op zolder te voorkomen, doe je er goed aan geregeld onderhoud uit te voeren. Heb je hoogtevrees? Of heb je geen idee wat er komt kijken bij het onderhouden van een hellend dak? Besteedt dit dan uit aan een professionele dakdekker. Hij weet namelijk precies hoe hij jou dak moet onderhouden en waar hij op moet letten. Na zo’n onderhoudsbeurt kan jouw dak er voorlopig weer tegenaan. De kans op een daklekkage op zolder wordt zodoende dus tot een minimum beperkt.