Wanneer het om het optimaliseren van je erf gaat, moet je absoluut niets aan het toeval overlaten. Zorg dat je te allen tijde de touwtjes in handen hebt en weet wat je doet!
Gemakkelijker gezegd dan gedaan, zul je misschien zeggen. Maar dat valt eigenlijk best mee. Je moet allereerst eens goed naar jezelf gaan kijken; wat kun je zelf doen en wat laat je aan anderen over? Waar heb je geld voor? Waar heb je tijd voor? Wat moet ik voor dit klein- of grootschalige project aanschaffen en wat heb ik al?
Kortom, zodra het tijd wordt om te gaan renoveren, ben je op het moment gekomen om jezelf eens enkele kritische vragen te gaan stellen. Zodra je hierop het antwoord weet, kun je pas aan beginnen gaan denken. Maar maak je geen zorgen, wij zetten een aantal cruciale stappen voor je op een rijtje. De rest mag je lekker zelf doen!
Plan maken
Niets ondoordachts doen. Overal rekenschap mee houden en verantwoording aan jezelf over kunnen afleggen. Dat is heel belangrijk! Door er eens goed voor te gaan zitten en een lijst samen te stellen met de zaken aan je huis en/of tuin die je wilt veranderen, kom je er al snel achter wat prioriteit heeft en wat niet. Sterker nog, sommige klussen zijn zo ingrijpend en lopen qua kosten zo hoog op, dat je ze beter kunt uitstellen. Wanneer je tot dit inzicht komt, wordt je longlist langzaamaan een shortlist. Weet je zeker dat je alles wat hierop staat tot een goed einde kunt brengen? Je huis is wellicht een tijdje onbewoonbaar wanneer de veranderingen rigoureus te noemen zijn. Heb je dat ervoor over?
Zolang het antwoord op deze vragen een volmondig ‘ja’ is, start de volgende fase van je project. Zet de klussen op een rijtje en geef ze een chronologische volgorde; dit is nu je plan. Ga er niets meer aan toevoegen zodra je bent begonnen, want dan is het einde zoek; zowel je planning als de gemaakte kosten zullen uit de klauwen gaan lopen.
Benodigdheden
Wellicht heb je al de nodige handgereedschappen en powertools in huis. Wat je nog nodig hebt, kun je in sommige gevallen wellicht lenen van buren en/of vrienden. En wat dan nog ontbreekt, huur je of vul je aan. Doe een beetje onderzoek en zorg ervoor dat je kwaliteitsproducten in huis haalt. Het ene merk staat nu eenmaal hoger aangeschreven dan het andere.
Ga je bijvoorbeeld keihard in je tuin aan de slag? Dan kun je met de boorhamers, zaagtafels, multitools en andere tuinmachines van Einhell behoorlijk uit de voeten!
Zorg er bovendien voor dat het afval dat je genereert je niet voor de voeten gaat liggen. Je doet er daarom verstandig aan om een container te huren waar de door jou te verwerken afvalstroom in gedeponeerd mag worden.
Helpende handen
Van je familie moet je het hebben. Of je buren. Vrienden. Aannemer? Dat hangt natuurlijk helemaal van je klus en je eigen expertise af. Zolang je precies weet wat je doet, kun je gemakkelijk mensen uit je sociale kring erbij halen om je te helpen. Licht ze wel ruim tevoren in en laat ze weten wat je van hen verlangt, zodat je vrienden, kennissen en familieleden hun agenda’s vrij kunnen houden.
Heb je echt een vakman nodig? Dan kies je een aannemer uit die precies kan doen wat jij verlangt.
Regels
Ook jij zult niet aan de bureaucratie ontsnappen. Niet alles wat je op je erf wilt veranderen is namelijk zomaar mogelijk. Hiervoor heb je in bepaalde gevallen een vergunning nodig. Voordat je bezig gaat, is het dan ook verstandig om navraag te doen of dit vereist is. Reken erop dat het aanvraagproces behoorlijk wat tijd in beslag kan nemen en begin pas wanneer je zeker weet dat je de toestemming hebt. Straks komt er een ambtenaar langs die je vertelt dat je de boel weer af mag breken en dan is het huilen met de pet op én de kraan open.
Veel succes met je project!