Een mooie vijver maakt je tuin levendig en sprookjesachtig. Heerlijk wegdromen bij het water op een zwoele zomeravond. Maar hoe leg je zo’n vijver aan en hoe kun je hem het best onderhouden? En misschien nog wel belangrijker: hoe zorg je dat hij goedkoop en duurzaam is?
Semi-natuurvijver
“Semi-natuurvijver” denk je misschien, “wat is dat?”. Nou, er zijn kunstmatige vijvers, die nauwkeurig opgebouwd zijn en met licht en waterpompen gereguleerd en gezuiverd worden. Daarnaast zijn er ook natuurvijvers, die helemaal natuurlijk zijn. Die hebben geen bodem van folie of kunststof en bevatten grondwater. Een natuurvijver neemt echter veel plek in beslag, omdat hij schuin aflopende oevers heeft. Voor in een achtertuin die niet al te groot is, raden we daarom een semi-natuurvijver aan. Dit is een combinatie van de beste eigenschappen van beide soorten, én duurzaam en goedkoop.
Aanleg
Als basis heb je natuurlijk een gat nodig, en een vorm. Voor de ondergrond kun je een vijverbak gebruiken. Kunststof bakken van HDPE zijn milieuvriendelijk, helemaal als je ze tweedehands koopt. Deze kunnen met gemak tientallen jaren mee. Als je geen bak wilt maar liever folie gebruikt, ga dan voor EPDM-folie. Dat gaat tot 30 jaar mee en is sterk genoeg.
Bodem
Op de bodem van je vijver kun je het best leem of onbemeste grond uit je tuin leggen. In tuincentra kun je speciale vijveraarde kopen, maar die bevat meestal te veel voedingsstoffen waardoor je vijver sneller vies wordt.
Water
Vervolgens vul je de vijver met leidingwater. Om zo snel mogelijk een goede bacteriële balans te creëren, kun je er een emmer water uit een gezonde vijver uit de buurt aan toevoegen. Zo heb je zo snel mogelijk een gezonde vijver.
Planten en vissen
Uiteraard heb je ook planten nodig voor in je vijver. Planten brengen zuurstof, waardoor het water schoon blijft en de vissen gezond. De plant die voor de meeste zuurstof zorgt, is glanzend fonteinkruid. Ook al zitten er veel zuurstofplanten in je vijver, dit betekent niet dat je ook erg veel vissen kunt houden. Als ze met te veel zijn, vervuilen ze namelijk alsnog je vijver. Wees dus niet te enthousiast als je in de dierenwinkel staat om vissen uit te zoeken… Voor een natuurlijke vijver zijn goudwinde, goudelrits, sarasa of shubunkin de beste vissoorten. Koikarpers niet, want die hebben een speciaal (en duur) zuiveringssysteem nodig.
Energieverbruik
Het mooie aan deze wisselwerking tussen planten, vissen en bacteriën is dat de balans behoudt en dat je vijver uit zichzelf schoon blijft. Zo heb je geen waterpompen of UV-lampen nodig om algen weg te houden. Dat scheelt een hoop in je energieverbruik. Heb je al een vijver die wel een waterpomp heeft? Kijk dan of je er een timer op kunt zetten of de vijver zo kunt inrichten dat je de pomp niet meer nodig hebt. Ook op andere dingen in je tuin kun je besparen, zoals lampen en terrasverwarmers. Die zijn namelijk niet altijd even zuinig. Wil je ze toch behouden? Kijk dan of je misschien kunt besparen op de energiekosten door gebruik te maken van een energievergelijker en over te stappen naar een goedkopere leverancier.
Onderhoud
Omdat de vijver zichzelf in balans houdt, heeft hij weinig onderhoud nodig. Toch zijn er een aantal dingetjes die je in de gaten moet houden. In de herfst kunnen er bijvoorbeeld bladeren in het water komen, die je er af en toe uit moet harken, zodat er geen algen In het water komen. Af en toe een nieuwe plant aan het water toevoegen zorgt er ook voor dat algengroei wordt tegengegaan.
Genieten
Voila, je bent klaar! Met minimaal stroomverbruik en onderhoud kun jij maximaal genieten van je mooie vijver. Voor meer tips om je vijver te verfraaien kan je hier terecht. Geniet ervan!