Laminaat is voor veel mensen nog steeds dé vloersoort waar ze als eerst aan denken bij het uitzoeken van een nieuwe vloer. PVC vloeren, zoals vinylstroken, worden door onbekendheid hiermee nog altijd minder vaak overwogen. Het is daarom tijd om de voordelen en nadelen van beide vloertypes eens goed op een rij te zetten.
De voordelen en nadelen op een rij
De uitstraling
Laten we beginnen met het belangrijkste voordeel van laminaat: de natuurlijke look. Het vormt bovendien een neutrale basis voor de rest van je interieur. Toch is dit in vergelijking met pvc vloeren tegenwoordig eigenlijk geen echt voordeel meer. Veel mensen weten het misschien niet, maar vinylstroken (ook wel klikvinyl genoemd) kunnen heel natuurlijk overkomen. De technieken om een mooie houtprint om vinylstroken aan te brengen zijn tegenwoordig namelijk behoorlijk geavanceerd. De mythe dat pvc nep overkomt, kun je dus voorgoed vergeten. Op dit vlak scoren beide vloersoorten dus gewoon goed.
Prijs
Naast de uitstraling van je vloer, is de prijs voor veel mensen ook belangrijk. Hierin verschillen beide soorten vloeren toch best wel, al is dit ook afhankelijk van je wensen. Laminaat kan een goedkope optie zijn, zolang je het basic houdt. Vind je het prima om te gaan voor relatief dun laminaat zonder v-groef of extra brede plank? Dan ben je namelijk al vanaf zo’n 4 euro per m2 klaar. Wil je wel alles erop en eraan? Dan ga je al snel meer richting de 15 a 20 euro per m2. Toch ben je hiermee nog altijd wel stukken goedkoper uit dan vinylstroken. Die laatste vloersoort begint namelijk vanaf ongeveer 25 euro per m2 en lopen op tot 30 a 35 euro per m2.
Gevoeligheid voor vocht en temperatuurwisselingen
Op dit punt is er een duidelijke winnaar: pvc vloeren zijn een stuk minder gevoelig dan laminaat. Waar laminaat kan gaan bobbelen of kromtrekken als er vocht onder of tussen de planken komt, heeft vocht geen enkele invloed op je pvc vloer. Ook bij temperatuurwisselingen blijft pvc in perfecte conditie. Laminaat is gemaakt van hout, waardoor wisselende temperaturen ervoor zorgen dat de planken gaan uitzetten en krimpen. Zeker in nieuwbouwhuizen, waar de woning het eerste jaar zelf ook nog flink in beweging is, kan dit tot bobbels en kieren gaan leiden.