De ladder is een onmisbaar product in een bedrijf, of huishouden. Zo zal u bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd uw huis willen schilderen, of dakgoot willen legen als particulier. Als u bedrijfsmatig bezig bent als timmerman, of schilder komt werken op hoogte ook vaak aan bod. Maar waar moet u nu eigenlijk op letten bij de aanschaf?
Ladder en valgevaar
Een ladder veilig gebruiken is essentieel, want er liggen vele gevaren op de loer. Het is dan ook niet voor niks dat er strenge regels gesteld worden omtrent de fabricage en verkoop ervan. Zo’n 20% van de ongevallen leidt tot blijvende schade, of zelfs met dodelijke afloop. Het is dan ook van belang dat u een gecertificeerd product aanschaft, maar ten tweede ook op de juiste manier gebruikt. Verdiep u daarom dan ook voor de aanschaf al in de wondere wereld van ladders. We onderscheiden de volgende modellen:
- Enkele ladder;
- Tweedelige ladder;
- Driedubbele ladder;
- Telescoopladder; Vouwladder;
Ladder of rolsteiger kopen?
De keuze voor een ladder, of rolsteiger is voor iedereen weer anders. U zult zich af moeten vragen hoe vaak u werkzaam bent op hoogte en of dit voor langere tijd achter elkaar gebeurt. Zodra u aan de gevel werkzaam bent mag u bijvoorbeeld niet buiten de bouwladder werken, wat veel mensen wel doen. Daarnaast is er ook een maximale tijd van circa twee uur die je achtereenvolgens op de ladder door mag brengen. Met een rolsteiger daarentegen staat u op een mobiele stellage die gemakkelijk rondom de klus gereden kan worden. Tevens kunt u vrij bewegen op het platform en bent u beschermd door de leuningen tegen valgevaar. Natuurlijk is een steiger een kostbare investering, maar geadviseerd wordt om deze wel achter de hand te hebben bij werkzaamheden die meer inspanning vereisen.
Wat is de werkhoogte van een ladder?
Welke lengte moet uw ladder hebben nu u de keuze heeft gemaakt er eentje aan te schaffen? In de regel wordt geadviseerd om plusminus twee meter bij de bouwladder op te tellen vanaf de hoogste sport waar geadviseerd wordt om op te staan. Doorgaans mag een klusladder niet hoger dan de 4e sport van boven beklommen worden. Wanneer u uw dak wilt betreden zal u hier ook rekening mee moeten houden. Om een dak veilig te betreden zal er een oversteek van een meter moeten zijn. Heeft u meer informatie nodig over de werkhoogte van een ladder? Neem dan contact op met een specialist zoals laddersenrolsteigers.nl.
Tips voor veilig gebruik van een ladder
Omdat er zoveel ongelukken gebeuren met ladders is het uiteraard verstandig om voor gebruik een aantal veiligheidsvoorschriften in acht te nemen. Hierbij een aantal tips!
- Lees de gebruikershandleiding door;
- Controleer of er geen gebreken zijn, bijvoorbeeld door transport veroorzaakt;
- De klimladder dient altijd op een harde ondergrond geplaatst te worden;
- Tevens dient de ondergrond nagenoeg ‘waterpas’ te zijn;
- Het beklimmen dient altijd met gezicht naar de bouwladder te gebeuren;
- Ga nooit hoger dan de 4e sport;
- Maximaal met 1 persoon tegelijkertijd betreden.
Bekijk vooraf goed voor welk type en merk u gaat, goedkoper wil niet altijd beter en veiliger betekenen. Het is bijvoorbeeld van belang dat een dergelijk klimproduct voldoet aan de strenge EN-normen. Veel veilig klusplezier toegewenst!