En dan eindelijk na een lange spannende fase, belt de makelaar dat jullie bod is geaccepteerd. De champagnefles kan worden ontkurkt! Maar nu begint het echte werk pas. Want welke hypotheek ga je afsluiten? Er is namelijk een giga aanbod aan verschillende hypotheekvormen en mogelijkheden. En het is heel belangrijk om die allemaal even goed te bekijken. Want de hypotheek bepaalt straks in grote mate je vaste lasten. Bij tussenpersonen of hypotheekshops krijg je niet altijd onafhankelijk advies. Dus is het een goed idee om je even in te lezen. Waar moet je allemaal aan denken? We zetten het even voor je op een rij.
Hoeveel kun je lenen?
Dit is vaak direct ook de belangrijkste vraag: hoeveel kun je lenen en wat zijn de maandelijkse lasten? Nadat je bod is geaccepteerd is het natuurlijk prioriteit nummer één dat je de financiering rond krijgt. Op internet vind je hiervoor handige tools. Op zo’n hypotheek berekeningssite vul je de leeftijd en het bruto jaarinkomen van jou en je partner in. Daarna krijg je direct te zien welk bedrag je maximaal kunt lenen en op welke maandlasten je moet rekenen. Dit is natuurlijk ook een goed idee om even te doen voordat je naar een huis gaat kijken. Zo weet je op welke prijsklasse je je moet richten. Houd er rekening mee dat wanneer je een studieschuld of andere schulden hebt, je maximale leenbedrag lager wordt.
Hypotheek als pensioen
Een goed pensioen is geen garantie meer in deze tijden. En ook zelfstandig ondernemers bouwen lang niet altijd een pensioen op voor zichzelf. Je huis als pensioen gebruiken is dan een goed idee. Wanneer je je huis grotendeels afbetaalt voor je 67e dan heb je na die tijd veel lagere of zelfs geen kosten meer. Vaak vormt de hypotheek een groot deel van je vaste lasten. Wanneer je die na je 67e niet meer hoeft te betalen, dan scheelt dit aanzienlijk.
Gezinsuitbreiding?
Misschien kun je nu de maandlasten gemakkelijk betalen met twee volledige inkomens. Maar wanneer je straks graag kinderen wilt, dan verandert de situatie. Vaak gaat één of allebei de de ouders wat minder werken. Ook komen er diverse kosten bij zoals voor de kinderopvang, baby uitzet en een grotere auto of verbouwing. Neem dit dus mee in je berekening zodat je weet of je de maandlasten straks ook nog kunt betalen. Een goede stelregel is dat je vaste lasten maximaal 50% van je netto inkomen mogen vormen. Bij je vaste lasten horen wonen, elektra, water, gemeentebelastingen, telefoon, tv, internet, verzekeringen, vervoer en kinderopvang.
Stappenplan
Nu kun je de juiste hypotheek gaan uitzoeken. Begin allereerst met het vergelijken van de rentetarieven. Daarbij is niet alleen het laagste tarief bepalend, maar ook de voorwaarden per aanbieder. Je hypotheek kun je niet volledig zelf financieren. Een deel, in totaal zo’n 6%, zul je van eigen geld moeten betalen. Soms kun je hiervoor een speciale starterslening krijgen of wellicht kunnen je ouders je ook helpen.
De soort hypotheek kun je zelf uitkiezen of je kunt je ook laten adviseren. Een goede hypotheekadviseur kan je helpen bij het kiezen van de juiste hypotheekvorm. Ook kan hij of zij nagaan of je een starterslening of NHG (Nationale Hypotheek Garantie) kunt krijgen. Een voorbeeld van zo’n erkende en ervaren hypotheekadviseur is van der Hom Financiële Diensten. Ten slotte is twee of drie weken vaak te weinig tijd om de hypotheek rond te krijgen. Probeer daarom altijd om een voorbehoud van financieren te krijgen van zes tot acht weken. Zo heb je wat extra tijd.