Het leggen van een houten vloer uit Arnhem op zich is al een behoorlijke kunst. Echter, het leggen van een visgraat vloer is al helemaal een vak apart. Het proces is in de loop der jaren een stuk makkelijker gemaakt door allerlei vernieuwingen van allerlei processen, een hoop innovatie dus. Voorbeelden hiervan zijn de mes- en groefverbinding.
Echter, het proces van het leggen visgraat is een vak dat nog steeds veel expertise en kennis vergt. Zelfs veel handige thuisklussers hebben hier veelal moeite mee, en zelfs de echte ervaren vakmannen leren iedere dag nog steeds bij.
Dit artikel gaat dieper in op de vraag, hoe gaat het leggen van een visgraatvloer nu eigenlijk in zijn werk?
Een goed begin is het halve werk
Zoals bij iedere vloer moet een vloerparket eerst grondig worden gecontroleerd, dit om eventuele afwijkingen of beschadigingen direct te kunnen spotten, zodat deze later niet in de weg gaan zitten.
Een verpakking met een visgraatvloer bestaat uit 2 soorten helften, je hebt een helft met de linkerdelen, en een helft met de rechterdelen. In een visgraat zit, zoals al duidelijk blijkt wanneer je er al eens een hebt gezien, een duidelijk patroon dat precies in elkaar moet passen.
De linker- en de rechterdelen worden van elkaar gescheiden, dit is om het legproces een stuk makkelijker te maken, en veel extra tijd weg te nemen die anders verloren gaat aan het uitzoeken van de juiste delen. Vervolgens wordt er in de ruimte waar de vloer gelegd gaat worden, een soort hartlijn getrokken. De lijn loopt centraal door de ruimte heen op de plek waar de vloer het langste door kan lopen zonder onderbroken te worden. Op deze plek gaat de eerste baan gelegd worden.
TIP: Je kunt de hartlijn visueel maken door middel van het spannen van een touwtje, dit scheelt een hoop werk.
Het rechterdeel van de eerste vloerbaan legt men met de punt onder de spandraad, waarna vervolgens een linkerdeel in de groef van het rechterdeel van kan worden geplaatst. Hierbij ligt de punt opnieuw onder de bepaalde hartlijn. En voilà, de eerste V van de vloer is nu gelegd.
Hierna wordt het bovenstaand proces opnieuw herhaald totdat de eerste vloerbaan compleet is. Iedere keer neemt men hierbij de hartlijn als uitgangspunt voor het legproces, dit is de enige manier waarop de garantie kan worden genomen dat de eerste baan compleet recht ligt.
De eerste baan ligt, hoe nu verder?
Nadat de eerste baan gelegd is zit eigenlijk het zwaarste werk erop, hoewel je dit werk zeker niet moet onderschatten! Het lijkt bij het lezen van de tekst misschien simpel, maar dit is het werk dat relatief de meeste tijd in beslag neemt.
Als de eerste baan goed ligt, dan biedt dit ook garantie dat de rest van de vloer gegarandeerd recht ligt. Vervolgens wordt het leggen van de volgende baan in gang gezet, nu kan de baan die hiervoor is gelegd als uitgangspunt worden genomen, en alle net genoemde punten worden opnieuw herhaald, en zo gaat dit door totdat alle bannen gelegd zijn. Dan kan men nog eventuele afwerkingen doen en dan is de vloer gelegd.
Echter, je moet altijd oppassen bij het leggen van een tweede baan! De eerste baan kan namelijk nog heel makkelijk verschuiven, en dit wil je absoluut niet, anders loop je later achter de feiten aan.
Bron: Trend Vloeren