In Nederland zijn raamdorpels beslist geen overbodige luxe. Raamdorpels die ook wel waterslag worden genoemd zijn die ‘vensterbankjes’ onder je ramen aan de buitenkant. Ze beschermen je muren tegen het vocht en vuil dat anders de muren onder je ruiten bijzonder snel zou aantasten. Behalve bescherming geven raamdorpels een huis ook uitstraling. Let maar eens op als je een wandeling maakt. Bijna onmerkbaar krijgt een huis karakter door de dorpels die er gebruikt worden.
Welke materialen worden er gebruikt voor raamdorpels?
In deze moderne tijd heb je een grote keuze uit materialen voor raamdorpels.
Hardstenen raamdorpels
Dit materiaal komt uit de natuur en heeft een bijzonder luxe uitstraling. Het gaat lang mee, heeft weinig onderhoud nodig. Ze beschermen je gevel goed en je kan ze perfect op maat laten maken. Hardstenen raamdorpels zijn dus beslist een aanwinst waar je lang plezier van zal hebben en waarvan je zeker weet dat het goed bij je pand zal staan.
Betonnen raamdorpels
Beton kan uiteraard ook best een stootje verdragen. Deze raamdorpels worden al lange tijd toegepast. Ze gaan lang mee en zijn redelijk goed en eenvoudig schoon te houden. Als betonnen raamdorpels ouder worden, gaan ze er vaak wat lelijker uitzien. Het materiaal maakt deze items goedkoper dan de meeste andere soorten raamdorpels. De lagere prijs is echter ook zichtbaar door een mindere uitstraling.
Kunststof raamdorpels
Als de kozijnen in een huis vervangen worden door kunststof exemplaren, gebeurt dat in het algemeen ook met de raamdorpels. Kunststof ziet er strak uit en isoleert goed. Daarom wordt het bijvoorbeeld ook gebruikt voor een buitendeur. Het materiaal is eenvoudig te onderhouden en gaat lang mee. De uitstraling is minder natuurlijk dan bij andere materialen.
Overige raamdorpels
Ook graniet en aluminium wordt tegenwoordig wel gebruikt voor raamdorpels. Graniet lijkt wel wat op hardsteen wat betreft uiterlijk en eigenschappen. Er hangt echter een behoorlijk prijskaartje aan. Aluminium is een stuk goedkoper, gaat lang mee en is onderhoudsarm. De uitstraling in subjectief, maar op dat punt scoort aluminium niet echt hoog.
Wat is hardsteen precies?
De andere materialen zijn wel algemeen bekend maar wat is hardsteen nu precies. In de prehistorie leefden er al vele zeelelies op de zeebodem. Deze microscopische diertjes hadden een skelet van kalksteen. Na het afsterven bleef het skelet over en vermengde zich met calciet-afzettingen op de bodem. In de loop van miljoenen jaren ontstond bij de juiste omstandigheden en voldoende druk het hardsteen dat we nu kennen. Hardsteen komt op veel plaatsen op de wereld voor en heeft vaak een kenmerkende blauw-grijze kleur waaraan ook te herkennen is waar het materiaal vandaan komt.
Onder invloed van water en de daarin opgeloste stoffen verkleurt hardsteen in de loop der tijd op een natuurlijke manier, wat het materiaal nog mooier maakt. Hardsteen wordt ook al vele jaren gewonnen er verwerkt. De mooiste voorbeelden zijn wellicht de doopvonten die je veel in Noord-Frankrijk ziet. Een enkel exemplaar weegt wel meer dan een ton. Door het eeuwenlang gebruik en poetsen heeft de steen dan een fraaie bijna zwarte glans gekregen wat duidelijk maakt hoe mooi dit materiaal kan worden.