Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in ons dagelijkse leven, want we willen immers wat meer aan het milieu denken. Veel bedrijven zijn bezig met nieuwe innovaties op het gebied van duurzaamheid en milieu. Het is daarom ook niet gek dat je steeds nieuwere en schonere producten op de markt tegenkomt. Dit geldt ook voor de verwarming van je woning. De meeste verwarmingen werken tegenwoordig nog op gas, maar dit is best schadelijk voor het milieu. Daarom worden moderne woningen steeds meer uitgerust met een duurzamer alternatief: de warmtepomp.
Verschillende voordelen
De warmtepomp doet zeker niet onder voor een reguliere verwarming. Het is een goede manier om je woning te verwarming en daarnaast effectief een steentje bij te dragen aan een beter milieu. De warmtepomp haalt zijn warmte namelijk uit vernieuwbare energiebronnen, zoals lucht, water en de grond. Verder gebruikt deze verwarming weinig extra elektriciteit en deze elektriciteit zou je eventueel kunnen opwekken met zonnepanelen. Je hebt dus lage kosten aan deze verwarming en dat is voor veel mensen een groot voordat. Daarnaast is het natuurlijk een milieuvriendelijke vervanger voor de cv-ketel, wat ook niet geheel onbelangrijk is.
Soorten warmtepompen
Zoals je misschien al had verwacht, zijn er een divers aantal verschillende warmtepompen met elk hun eigen kenmerken en voor- en nadelen. Welke warmtepomp het beste bij jou past is volledig afhankelijk van je eigen wensen en je woonsituatie. Je hebt bijvoorbeeld warmtepompen die hun warmte halen uit de lucht. Vaak kunnen deze warmtepompen ook worden omgezet tot een airco om de woonruimte af te koelen. Met name op warmere plaatsen is dit een groot voordeel. Warmtepompen die werken op water komen relatief erg veel voor. Deze halen vaak ook hun energie voor een deel uit de lucht. Daarnaast zijn er natuurlijk ook pompen die verwarmen door gebruik te maken warmte in de grond.
Een warmtepomp aanschaffen
Het aanleggen van een warmtepomp kan een intensieve klus zijn, waar je het beste een vakman voor kunt inschakelen. Maar wat kost een warmtepomp precies? De aanschafkosten van een warmtepomp zijn verschillend en hangen af van het soort pomp dat je wilt laten installeren. Vooral de warmtepomp die gebruik maakt van de grondwaterlaag kost erg veel om aan te leggen. Daarom worden dit soort pompen veelal aangelegd tegelijkertijd met de bouw van een nieuwe woning. Er zijn natuurlijk ook goedkopere varianten verkrijgbaar.