Voor het opleveren van een woning zijn vaste regels waaraan je je moet houden. Een woningontruiming of verhuizing kan allerlei redenen hebben en brengt genoeg zorgen met zich mee. Daarom is het fijn wanneer je zeker weet dat je oude huis in de juiste staat is opgeleverd en je er geen extra kosten aan kwijt bent. Wanneer je een huis verlaat sluit je een boek dus het is logisch dat je je dan wil focussen op je nieuwe huis. Om dat te doen en je aan die regels te houden, vertellen wij je in dit artikel aan welke regels je moet voldoen.
Opnamestaat contract voor 1 augustus 2003
Er zijn een aantal punten die invloed hebben op de regels van de oplevering van je woning. Ten eerste kun je nagaan of er een opnamestaat is gemaakt. Die moet jij hebben ondertekend bij het aangaan van het huurcontract. Let dus voordat je een woning huurt goed op of er dingen kapot zijn zoals sloten of deurposten, etc. Dat moet worden opgenomen in de opnamestaat anders ben jij verantwoordelijk. Wat je eventueel ook kunt doen is foto’s maken van het huis voor de overdracht. Maar om gedoe te voorkomen documenteer je het met een opnamestaat.
Opnamestaat contract na 1 augustus 2003
Wanneer je contract vanaf 1 augustus 2003 is ingegaan hoef jij je minder zorgen te maken over de opnamestaat. Wanneer deze niet is gemaakt is het juist aan de verhuurder om aan te tonen dat het huis in een slechtere staat was. Dat beschermt de huurder tegen onterechte beschuldiging aangezien het soms lastig is om aan te tonen wie schuld heeft. Op deze manier ligt de verantwoordelijkheid bij de verhuurder om een opnamestaat te maken en langs te komen voor de verhuur en erna.
Normale gebruikssporen
Wanneer je bijvoorbeeld 5 jaar een woning hebt gehuurd is het niet vreemd dat er gebruikssporen te vinden zijn. Denk aan een stofzuiger die een keer tegen de muur aan is gekomen en een kleine vlek heeft achtergelaten op de verf. Het is normaal dat een woning na enige tijd een nieuwe laag verf nodig heeft en dat er soms vlekken of krasjes ontstaan. Het is natuurlijk wel wat anders wanneer er een grote inktvlek in het tapijt zit. Dat is aan de huurder om weer op te knappen.
Bezemschoon
Bij het opleveren van een woning wordt de term ‘bezemschoon’ gebruikt. Het is logisch dat je bijvoorbeeld de koelkast leeg achterlaat en het vuilnis wegbrengt voordat je de woning weer oplevert. Je hoeft echter niet de hele woning eindeloos te dweilen en schrobben. Er mogen geen spullen meer op de grond liggen dus een stofzuiger door de woning halen moet voldoende zijn voor een goede oplevering.
Hulp bij woningontruiming
Het kan door omstandigheden gebeuren dat een woning ontruimt moet worden. Bij een ontruiming is vaak haast geboden en kan erg stressvol zijn. Wanneer je hulp inschakelt van een verhuisbedrijf ben je ervan verzekerd dat de woningontruiming snel en efficiënt verloopt. Daarnaast zijn professionele verhuizers goed op de hoogte van de regels omtrent het opleveren van een woning.