Een nieuwe wasmachine kopen is een grote aankoop. Belangrijk dus om even wat langer bij stil te staan. Kies je voor een duurdere wasmachine die 25 jaar mee gaat? Of is je budget wat minder ruim en ga je voor een goede kwaliteit budgetvariant? De prijs is daarbij natuurlijk belangrijk, maar er zijn natuurlijk nog meer dingen belangrijk. Denk aan onderhoud, prestaties, reparaties, energielabel en natuurlijk het verbruik. Welke wasmachine krijgt je was het beste schoon, is handig in gebruik en energiezuinig? We zetten de belangrijkste tips even voor je op een rij…
Het verbruik
Een zuinige wasmachine of wasdroger is goed voor het milieu en voor je portemonnee. De wasmachine en wasdroger zijn namelijk grootverbruikers en verantwoordelijk voor een flink deel van je energierekening. En dat kan per wasmachine of droger flink verschillen. Uit tests blijkt dat sommige wasmachines wel de helft meer energie verbruiken dan andere modellen. Nadeel daarbij is wel dat wanneer een wasmachine weinig energie verbruikt, je was vaak weer minder goed schoon wordt.
Voor een gemiddeld gebruik in een gezin met vier personen ben je zo’n 30-60 euro per jaar kwijt aan wassen. Daar komen de waterkosten dan nog bij van rond de 15 euro per jaar. Oudere wasmachines uit de jaren negentig verbruiken rond de 1,7 kWh, maar anno 2019 ligt dit rond de 0,7 kWh. De helft goedkoper dus! Wil je een lagere energienota? Dan kan het ook een goed idee zijn om je oude wasmachine te vervangen en zo van een lager energieverbruik te profiteren.
Kijk vooral goed naar het energielabel: hoe beter dit label, hoe lager het verbruik van de wasmachine of wasroger op jaarbasis.
Tip: koop een hotfill wasmachine. Deze sluit je direct aan op je warmwaterleiding en daarmee bespaar je nog eens 10-40% extra op je energiekosten.
Lees ook: Wasmachine kapot, wat nu?
De capaciteit
Dit lijkt een logische tip, maar hij is echt belangrijker dan je denkt. Koop je een wasmachine of wasdroger met een te grote capaciteit, dan was je regelmatig zonder volle trommel. Je betaalt dus voor een volle was, maar gebruikt de helft of minder van de capaciteit. En dat is dus zonde. Bovendien wast de wasmachine ook alleen maar goed schoon en zuinig als de trommel vol is. Bereken daarom het aantal kilo witte en bonte was dat je per week hebt. Kies vervolgens de wasmachine of droger die daarbij past. Er zijn wasmachines en wasdrogers met een capaciteit van 5 tot maar liefst 17 kilo.
Het budget
Ook het budget is uiteraard een belangrijke overweging. Dit hangt af van je persoonlijke mogelijkheden. Globaal genomen kun je kiezen voor één van de duurdere merken of een goedkopere variant. De duurdere wasmachines en drogers staan erom bekend dat ze zeer lang meegaan. Dat zorgt voor minder rompslomp en is ook beter voor het milieu. Heb je minder geld te besteden, dan zijn er ook allerlei goede, minder dure wasmachines te koop. Geef je voorkeur aan een duurdere wasmachine, maar heb je er nu het geld niet voor? Dan kun je een wasmachine soms ook op afbetaling kopen of leasen. Ben je op zoek naar een interessante wasmachine aanbieding? Kijk dan zeker even op deze pagina.
De prestaties
Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je wasmachine de was goed schoon wast zonder vlekken en restjes wasmiddel. Ook wil je liever geen reparaties aan je wasmachine of wasdroger, want deze lopen al snel op tot boven de 100 euro per keer. Uit tests blijkt dat de helft van alle geteste wasmachines de was niet goed schoon wast. Bekijk dus zeker even de tests en consumentensites om je te oriënteren. Op deze site vind je de beste wasdrogers van 2019. En let ook op het geluidsniveau. Er zit een groot verschil in geluid tussen wasmachines en wasdrogers. Heb je snel last van het lawaai? Kies dan zeker voor een stille wasmachine of wasdroger onder de 75 dB of kies er één met een nachtprogramma.