Welk laminaat is geschikt voor jouw huis?

Welk laminaat is geschikt voor jouw huis?

Een laminaatvloer bestaat uit plaatmateriaal welke uit laagjes is opgebouwd. Laminaat kan eenvoudig worden gelegd kan worden door iemand met enigszins wat ervaring in klusjes thuis. Door het gebruik van het veelgebruikte kliksysteem wat vaak wordt is het aanleggen van laminaat voor de meeste mensen een niet al te lastig karwei.

Verschillende soorten laminaat
Laminaat kan grofweg in 2 verschillende groepen worden opgedeeld; HDF- en MDF-laminaat. High Density Fiberboard (HDF) is meestal wat sterker dan de Medium Density Fiberboard (MDF) doordat deze een grotere dichtheid hout bevat. Het bovenste laagje van laminaat is de zogeheten printlaag, deze bepaald de uiteindelijke aanblik van de vloerbedekking. Deze printlaag wordt nog afgedekt door een slijtlaag.

Uiterlijk van laminaat
Zoals genoemd bepaalt de foto- of printlaag uiteindelijk het uiterlijk van het laminaat, deze wordt tegenwoordig erg vakkundig gemaakt. Laminaat lijkt dankzij de hoogwaardige fotoprint heel erg op een echte vloer van hout of natuursteen, maar daarentegen is laminaat wel een stuk minder duur dan een echte houten of natuurstenen vloer. Bij de keuze voor V-groef laminaat krijg je vaak nog een extra luxe uitstraling. Ook zijn er verschillende mogelijkheden om laminaat te schilderen of verven.

Laminaat met een V-groef

Door het strategisch plaatsen van V-groef laminaatdelen ontstaat een vloerbedekking waarin de vorm heeft van de letter V ontstaat. Laminaat is makkelijk zelf te leggen, kost weinig en is makkelijk te onderhouden. Het voordeel van een laminaatvloer met een V-groef is dat deze nog meer lijkt op een echte natuurstenen- of houten vloer, het is ook een voordeel dat bij het gebruik van V-groef laminaat er minder krassen en slijtage ontstaan, aangezien de groeven vaak ook wat van het vuil opnemen.

Het schoonhouden van een laminaatvloer
Om zo lang mogelijk plezier te beleven aan je laminaatvloer is het belangrijk om deze minstens eens per week te zuigen. Hierbij moet je wel oppassen dat je het speciale borsteltje gebruikt van de stofzuiger, hierdoor is er minder kans op krassen omdat het zand en vuil gelijk wordt opgezogen. Zand kan namelijk snel voor slijtage zorgen aan je laminaatvloer.

Vochtig reinigen
Soms is het niet te voorkomen dat er een vlek op je laminaat ontstaat. Bijvoorbeeld door het achterlaten of lopen met natte sportschoenen, die vervelende vlekken en strepen kunnen geven in bijvoorbeeld een hal of gang waar veel wordt gelopen. Met een natte doek of dweil kun je snel de strepen weghalen, doe dit het liefste gelijk nadat ze zijn ontstaan.

Allesreiniger
Aangezien een allesreiniger soms een hoge pH heeft is het niet altijd verstandig om deze te gebruiken voor een laminaatvloer. Het is beter om speciale laminaatvloer-reinigers te gebruiken. Toch moet deze ook in moderatie worden gebruikt, aangezien de vloer anders alsnog op den duur ook beschadigd kan raken. Wanneer je je laminaatvloer na het dweilen ook nog eens droogwrijft, gaat deze zelfs weer gaan glanzen en ziet hij er weer uit als nieuw!

Author

Op InterieurKoning.nl doe je inspiratie op voor de inrichting van je huis en tuin. Bij InterieurKoning.nl kunnen zowel particulieren als bedrijven ideeën op doen of delen. Ben je op zoek naar tips voor het inrichten van je woonkamer, badkamer, kinderkamer of tuin? Bij InterieurKoning.nl ben je aan het juiste adres!

Related Posts

No related posts found.